Produse licentiate cu marca „Bun de Maramures” ce pot fi utilizate ca remedii naturiste

Unele dintre produsele licentiate cu marca „Bun de Maramures”, înafară de faptul că oferă savoare mâncării, constituie totodată si tratamente naturiste pentru anumite boli. In continuare vă prezentăm 2 dintre aceste produse.

 

Uleiul de dovleac

Ulei presat la rece – dovleac

Uleiul de dovleac obtinut prin presare la rece este bogat în nutrienti importanti pentru organism si are beneficii atât pentru sănătate cât si pentru frumusete.

 

Beneficiile uleiului de dovleac

• Sănătatea prostatei – consumul de ulei de dovleac s-a dovedit a fi eficient în mentinerea sănătătii prostatei. El este eficient si în tratarea problemelor acestei glande, în special atunci cand prostata îsi măreste volumul. Barbatii care au depăsit vârsta de 50 de ani ar trebui să consume în mod frecvent ulei de dovleac pentru o prostată sănătoasă.

• Sănătatea tractului urinar – uleiul de dovleac are efecte benefice pentru sănătatea rinichilor, a vezicii urinare, dar si a uretrelor.

• Stimulează cresterea părului – un studiu realizat de cercetatorii coreeni a dovedit că 400 mg de ulei de dovleac consumat zilnic de catre barbati, pe o perioada de 24 de săptămani, a accelerat cu 40% cresterea părului, fără efecte adverse.

Folosit ca mască de păr, la nivelul scalpului, ajută la reglarea seboreei, îndepărtarea mătreții.

• Tratamentul pielii – previne vergeturile, dă elasticitate pielii, hidratează în profunzime, lasă pielea catifelată.

• Util pentru femeile aflate la menopauză – consumul de ulei de dovleac ameliorează simptomele specifice menopauzei precum bufeurile, durerile articulare si durerile de cap.

• Sprijin în tratarea diabetului – pacientii diagnosticati cu diabet de tip 1 sau cu diabet de tip 2 pot avea de câstigat de pe urma consumului de ulei de dovleac. Specialistii sustin că acest ulei are calitati antihiperglicemice.

Pentru a va bucura de beneficiile aduse de uleiul de dovleac nu sunt necesare mai mult de două lingurite pe zi (800 miligrame).

Precautii în utilizarea uleiului de dovleac

Printre efectele adverse ale întrebuintării uleiului de dovleac se numără: tulburările gastrointestinale, inflamatia pielii si problemele cardiace, însă, în general, s-au raportat foarte putine efecte adverse. Dacă este folosit în cantitatile adecvate ori dacă este diluat, uleiul de seminte de dovleac este un produs fără toxicitate.

Este obligatoriu să discutati si cu medicul curant ori cu un medic fitoterapeut înainte de a folosi uleiul de dovleac în scop terapeutic, întrucât în anumite cazuri, doza zilnică recomandată poate fi mai mică.

Modalitati de consum a uleiului din seminte de dovleac:

  • în salate, pe post de dressing, combinat cu zeamă de lamaie si cu mirodenii;
  • pentru prepararea legumelor la cuptor (turnat peste morcovi, cartofi, sparanghel);
  • pe post de ingredient în sosuri.

 

Ulei din semințe de cătină

Ulei presat la rece din semințe de cătină

Cătina este denumită și Ginsengul românesc, datorită proprietăților miraculoare pe care le deține.

Uleiul de catină contine peste 200 de substanțe nutritive, inclusiv acizi grași pe care organismul uman nu îi poate produce:

– antioxidanți: flavonoide (quercetină), fenoli, catechine și taninuri;

– minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, seleniu, cupru și zinc;

– vitamine: vitamina C cu un conținut mai mare decât cel al portocalelor, vitaminele B1, B2, B6, B9 (folate), A, E, D, K și P;

– acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9, cătina fiind probabil singura plantă din lume care asigură toți acizii de tip Omega;

– aproximativ 18 aminoacizi.

Uleiul de catină contine de 10 ori mai multă vitamina C decât portocalele, de 3 ori mai multă vitamina E decât germenii de grâu, de 3 ori mai multă vitamina A decât morcovii, de 4 ori mai multe enzime care protejează organismul decât ginsengul.

Beneficiile uleiului din seminte de catină

• Ajută la stimularea imunității și la protejarea ei de acțiunea radicalilor liberi și a tuturor bacteriilor cu care corpul nostru intră în contact.

• Ajuta organismul în combaterea gripei și a răcelii.

• Ajută la scăderea coleterolului, prin arderea grăsimilor de pe artere și vene.

• Are efecte benefice și la nivelul creierului, menținându-l funcțional până la vârste înaintate (diminuand riscul de apariție a demenței sau a bolii Alzheimer).

• Este un bun combatant al oboselii, stressului sau asteniei.

• Poate fi folosit în ameliorarea unor boli ale stomacului.

• Studii recente au demonstrat că uleiul din semințe de cătină reacționează ca un hepatoprotector la nivelul ficatului.

• Folosit în cosmetică, uleiul din semințe de cătină are proprietăți miraculoare atât la nivelul pielii, a tenului, cât și a părului. Contribuie la ameliorarea acneei, hidratează tenul și redă luminozitatea lui.

Folosit în scop alimentar, uleiul din semințe de cătină, poate fi utilizat în supe-creme, ciorbe, salate, aperitive, bruschete, deserturi sau orice alte sortimente de preparate tradiționale sau exlusiviste.

 

Consumati produse din Maramures !

.

Comentarii

mood_bad
  • Nicio părere încă
  • Adaugă un comentariu